Naturmedisinsk aromaterapi | Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon


   

 
 
    Terapier
   Akupressur
   Akupunktur
   Allmenn naturterapi
   Biopati
   Fytoterapi
   Heilpraktiker
   Holistisk hesteterapi
   Homøopati
   Kinesiologi
   Kopping
   Kraniosakralterapi
   Lymfedrenasje
   Nat.med. aromaterapi
   Nat.med. dyreterapi
   Nat.med. ernæringsterapi
   Nat.med. muskelterapi
   Øreakupunktur
   Polaritetsterapi
   Refleksologi
   Rosenmetoden
   Soneterapi
   Terapeutisk eurytmi
   Terapeutisk healing

 

23.04.2012
Naturmedisinsk aromaterapi


Aromaterapi er en naturmedisinsk behandlingsform som i hovedsak bruker eteriske oljer for å forebygge, lindre og redusere fysiske og psykiske helseproblemer. Naturmedisinsk aromaterapi forutsetter også studier i grunnmedisin, etikk/kommunikasjon og natumedisinsk grunnutdanning.


Aromaterapiens historie begynner langt tilbake i tiden, og planter og deres legende egenskaper har vært i bruk i flere tusen år. I det gamle Egypt ble aromatiske planter og eteriske oljer brukt blant annet av prester i liturgi og til balsamering, men også de egyptiske legene hadde grundig kjennskap til egenskaper av mange urter som ble brukt.

Grekerne brukte duftende blomster som en form av psyko-aromaterapi mot blant annet tretthet. Hippokrates, som er kjent som legekunstens far, anså blant annet kosthold som en viktig del av et sunt levesett, benyttet også mange medisinske planter og anbefalte daglige bad med aromatiske urter og en massasje med gode dufter fra eteriske oljer. Romerne, som var kjent for å nyte sine bad, var også glad i aromaterapeutisk massasje. Ikke bare for renhetens skyld, men også på grunn av vannets kvaliteter som Spa.

I det gamle Kina ble urtemedisin brukt sammen med akupunktur og massasje for behandling av mange forskjellige lidelser og har fortsatt i dag en viktig rolle innen TCM (Traditional Chinese Medicine). Sammen med riktig kosthold og kroppslige øvelser som tai chi og qi gong, anses disse viktige for en god helse og forebyggende mot sykdom.

Den moderne aromaterapien ble startet i Frankrike i første halvdel av 1900-tallet, da Rene Maurice Gattefossé oppdaget de helende egenskaper av lavendel på brannsår. Dette startet hans interesse for videre studier av eteriske oljer. Han samarbeidet med flere leger, spesielt innen feltet hud og hudpleieprodukter. Jean Valnet var en av dem. Han var fransk lege og kirurg i militæret og hadde alltid vært interessert i bruken av urter til terapeutisk bruk. Han ble videre inspirert av det arbeidet som Gattefossé hadde gjort og tok eteriske oljer i bruk da han behandlet soldatenes sår under andre verdenskrig, men beskrev også effekten av eteriske oljer i behandling av pasienter med psykiatriske lidelser. I dag brukes aromaterapien ofte som en integrert del av skolemedisinen i Frankrike og England.


HVA KAN JEG VENTE MEG I BEHANDLINGSSITUASJONEN?
I konsultasjonen før behandlingen starter, kartlegger aromaterapeuten pasientens helsetilstand. Hos mange terapeuter er det også vanlig å fylle ut et skjema før konsultasjonen, som igjen danner grunnlaget for videre spørsmål under samtalen. Noen terapeuter bruker diagnostiske metoder som for eksempel fotsoneterapi, iris eller trykker på huden for å kartlegge eventuelle ømme punkter. Basert på konsultasjonen velger aromaterapeuten behandlingsopplegg og hvilke eteriske oljer som skal brukes. Eteriske oljer har mange egenskaper. Enkelte oljer kan være styrkende og balanserede for vårt immunforsvar, andre kan virke avslappende eller kan påvirke bakterier og infeksjoner i kroppen. En og samme olje kan ha flere egenskaper. Når eteriske oljer blandes sammen, kan disse ha såkalte synergetiske effekter; det vil si de kan styrke eller balansere hverandre. For massasje, blandes eteriske oljer i en vegetabilsk baseolje.

Aromaterapibehandling skjer oftest med pasienten/klienten liggende på en behandlingsbenk. En hel kroppsbehandling tar gjerne 1- 2 timer. Etter behandlingen er det vanlig at pasienten/klienten blir liggende for å slappe av en stund.

Naturmedisinsk aromaterapi er en helhetlig tilnærming til helse og sykdom. Avhengig av terapeuten, kan også andre berøringsterapier, som for eksempel soneterapi og akupressur være integrert i behandlingen. For videre å støtte behandlingen kan det også bli gitt veiledning til hjemmebruk av eteriske oljer som for eksempel i bad, inhalering og kompresser. Bruken av urtete og kostholdveiledning, kan også være en del av konsultasjonen.

Naturmedisinsk aromaterapi er en selvstendig terapiform. Den kan også brukes som støtteterapi og komplementær behandling til skolemedisin eller andre former for naturterapi. Etter vurdering, i enkelte tilfelle og i samråd med klienten/pasienten, kan det også være aktuelt å henvise til andre terapeuter eller til en lege for behandling.


FAGKRAV TIL NATURMEDISINSK AROMATERAPEUT MNNH ELLER NATURTERAPEUT MNNH MED NATURMEDISINSK AROMATERAPI SOM HOVEDTERAPIFORM

Naturmedisinsk aromaterapi/klinikk 420 undervisningstimer
Grunnmedisinske fag 300 undervisningstimer
Generelle fag/VEKS-fag 50 undervisningstimer
Naturmedisinsk grunnutdanning 110 undervisningstimer
Totalt 880 undervisningstimer

Egenstudietimer (880 t x 1,1) 968 timer selvstudie
Totalt studieomfang 1.848 timer studiebelastning

Se også
GENERELT OM NNH-MEDLEMMERS BEHANDLINGSTILBUD
http://www.nnh.no/article.aspx?id=6


 
OPPDATERT 29.01.2015

English info

 
 
Tlf. 22 33 32 20 Skippergata 9, 0152 Oslo post@nnh.no

Hosting av Hjelseth Computers